PUR-isolatiemateriaal veegt de vloer aan met EPS

Als we EPS moeten gebruiken en we willen dezelfde isolatiewaarde bereiken als bij PUR vloerisolatie om de vereiste EPB-waarde te halen, heeft dat een niet te onderschatten effect op de ruwbouw. Een EPS-laag die evengoed isoleert als PUR moet namelijk veel dikker zijn, waardoor de vloer ineens een heel stuk hoger komt te liggen.

 

En dat heeft dan weer een effect op deuropeningen en raamkozijnen die al geplaatst zijn, of op een toilet dat veel te laag zal komen te hangen ten opzichte van de vloer. Een andere oplossing is om heel de bouw op te trekken met overal een extra laag stenen. Maar wie kiest daar nu voor?

 

Een architect met wie we regelmatig samenwerken maakte ons attent op de problemen die gepaard gaan met EPS, een product dat sinds enkele jaren als alternatief voor PUR vloerisolatie aan de man wordt gebracht.

 

Een vooroordeel dat we vaak horen over PUR en dat we hier willen ontkrachten is dat het minder milieuvriendelijk zou zijn dan EPS omdat het schadelijke stoffen bevat.

Tekort aan PUR vloerisolatie op de markt

Flashback naar 2017. Het isolatiemateriaal is op! De bouwsector davert op zijn grondvesten omdat er een structureel tekort is aan MDI, de basisgrondstof van polyurethaan, kortweg PUR. Reden: wereldwijd zijn er maar een handvol fabrieken die dit produceren. Onderling spreken deze producenten af dat er nooit twee productielijnen tegelijk in onderhoud gaan en dus stil liggen. Prima regeling, al mogen er zich geen onvoorziene omstandigheden voordoen. Dat gebeurde toch wel in 2017: een explosie in de Duitse BASF-fabriek zorgde voor een tekort aan MDI. De prijzen schoten pijlsnel de hoogte in en de levertijden waren plots gigantisch. Het ging zelfs zo ver dat werven voor onbepaalde tijd werden stilgelegd.

 

Om dit acuut tekort aan isolatiemateriaal op te vangen, kwamen enkele producenten met EPS op de proppen. Ze stelden het voor als dé unieke oplossing, maar vergis u niet: hiermee hadden ze het wiel niet opnieuw uitgevonden. EPS bestaat namelijk al sinds de jaren 1960 en is eigenlijk algemeen bekend als ‘piepschuim’, of Isomo. Wat in 2017 op de markt kwam als zijnde ‘het innovatieve en milieuvriendelijker alternatief voor PUR’, waren eigenlijk piepschuim bolletjes in een nieuw jasje: ééntje van cement.

 

Isolatiewaarden PUR vloerisolatie vs. EPS

Dat deze zogenaamd nieuwe methode niet zaligmakend is en zeker niet in staat om PUR naar de kroon te steken op vlak van isolatiewaarden, bewijst onderstaande tabel:

 

Isolatiemateriaal

Afkorting

 Lambda-waarde 

Glaswol

MW

0,030 à 0,040

Rotswol

MW

0,033 à 0,043

Cellenglas

CG

0,036 à 0,050

Geëxpandeerd polystyreenschuim

EPS

0,033 à 0,042

Geëxtrudeerd polystyreenschuim

XPS

0,029 à 0,038

Polyurethaanschuim, polyisocyanuraat

PUR/PIR

0,019 à 0,027

Cellulose (papiervlokken)


0,035 à 0,040


 

Bron: https://www.energiesparen.be/vergelijkingisolatiematerialen

 

Waar u op moet letten is de λ-waarde of ‘lambdawaarde’. Deze geeft aan in welke mate een bepaald materiaal warmte geleidt. Hoe hoger de λ-waarde, hoe beter het warmte geleidt en hoe slechter het dus isoleert. Nu u dit weet kiest u toch liefst voor een product met een zo laag mogelijke λ-waarde?

 

De markt biedt een breed scala aan producten om gebouwen te isoleren. Voor nieuwbouwwoningen worden de eisen rond isolatie bijna jaar na jaar strenger. Vanuit Bel Group hebben wij gekozen voor PUR als isolatiemateriaal omdat de hoogwaardige kwaliteit van dit product onze klanten de garantie biedt dat hun woning steeds aan de gevraagde norm zal voldoen.

PUR is een geslotencellig product, wat de drukdensiteit en bijgevolg ook de sterkte en stevigheid enorm bevordert.

PUR-isolatie vs. EPS: 5 essentiële verschillen!

Als gereferentieerd spuiter van PUR vloerisolatie zijn wij overtuigd van ons product, maar daar hebben wij gegronde redenen voor. Hieronder zetten we de kenmerken van PUR naast die van EPS:

 


1. De eenheidsprijs van EPS is misschien goedkoper, maar je hebt er meer van nodig:

Om hetzelfde isolerend effect te bereiken, zijn er wel veel grotere hoeveelheden EPS nodig dan PUR, waardoor je uiteindelijk duurder uitkomt. 


GELIJKE ISOLATIEWAARDE

PUR

EPS

Dikte: 10 cm

Dikte: 15,4 cm

Prijs: 1895 euro excl. BTW 

Prijs: 2033,89 euro excl. BTW 


2. PUR garandeert snelle voortgang van de werken:

In woningen met een vloeroppervlak tot 200 m², dus een standaard gezinswoning, is het spuiten wat wij noemen ‘een ééndagsuitvoering’. Omdat PUR een zogenaamd tweecomponentenproduct is dat warm en industrieel gespoten wordt, kunnen we er na amper 25 seconden al opnieuw over lopen. Na een nacht uitharden, kunnen de andere werken al worden hervat. EPS biedt dat voordeel niet, integendeel. Dit product heeft enkele dagen tot een week tijd nodig om volledig uit te harden. Zeker in een sector als de bouw, waar vertragingen handenvol geld kosten, is een snelle voortgang een troef.

 

3. PUR is een propere oplossing:

Wanneer wij PUR spuiten in een woning, plakken wij steeds alles af tot op een hoogte van 1,60 meter. Zo voorkomen we beschadigingen van andere materialen die al zijn geplaatst.Omwille van de snelle droogtijd van PUR, kunnen we de bescherming na afloop ook meteen weer verwijderen. Het gebouw blijft bovendien volledig droog. EPS heeft dit voordeel niet. Dat blijft een cementoplossing, waardoor de materie meer tijd nodig heeft om uit te drogen. Bovendien moet het water dat tijdens het uitdrogingsproces loskomt van het cement ergens naartoe. Dat zoekt vanzelfsprekend zijn weg doorheen het gebouw, bijvoorbeeld doorheen gaten en kieren die gemaakt werden om elektriciteitskabels te plaatsen.

 

 

4. PUR isolatie spuiten gebeurt steeds onder strikte veiligheidsvoorwaarden:

Een vooroordeel dat we vaak horen over PUR en dat we hier willen ontkrachten is dat het minder milieuvriendelijk zou zijn dan EPS omdat het schadelijke stoffen bevat. Er komen inderdaad chemische stoffen vrij op het moment dat PUR gespoten wordt, maar die verdampen onmiddellijk en worden met een goede luchtcirculatie afgevoerd. Wanneer wij met onze spuitinfrastructuur toekomen op een werf, wordt deze volledig ontruimd. De enigen die enigszins last zouden kunnen ondervinden van vrijgekomen gassen zijn wij zelf. Maar onze mensen dragen steeds beschermende kledij en gezichtsmaskers, waardoor zij in alle veiligheid hun werk kunnen doen.

 


 

5. PUR is een uitstekende onderlaag voor vloerverwarming:

PUR is een geslotencellig product, wat de drukdensiteit en bijgevolg ook de sterkte en stevigheid enorm bevordert. De buizen voor vloerverwarming worden bevestigd in de PUR-laag met zogenaamde ‘tackers’, een soort klemmen om de buisjes op hun plaats te houden. Omwille van de dichtheid van PUR zijn tackers van amper 3 centimeter voldoende. En ook in de bochten, waar de weerstand het grootst is blijven de tackers muurvast zitten. Bij EPS is dit opnieuw anders. De materie is korrelig en de densiteit is bijgevolg veel lager. Tackers van 3 centimeter zijn in dit geval niet voldoende, minstens 6 centimeter is vereist. Waardoor er al een laag van minstens 6 centimeter EPS moet geplaatst worden alvorens er überhaupt vloerverwarming gelegd kan worden. De kans bestaat dat de architect dat niet heeft voorzien in zijn plannen. Wat dan weer nieuwe problemen met zich meebrengt. Kortom: PUR is op vele vlakken een betere keuze.

 

Wens je meer advies om je vloer te isoleren? Neem contact op met Bel Group of maak een afspraak, dan bespreken we samen de plannen.

 

Maak een afspraak met een expert
Case Kiwanis
Ontdek deze case
Case PUR-isolatie
Ontdek deze case
Case Keerbergen
Ontdek deze case
Case Kessel-Lo
Ontdek deze case
Wij zijn trots
op onze realisaties!
Ontdek hier onze projecten
Bekijk alle referenties
Contacteer ons

Jouw comfort is onze norm. Heb je nog vragen over onze diensten of wil je advies van onze experts?

We nodigen je graag uit voor een eerste kennismakingsgesprek om een voorstel op maat te maken.

Aarzel niet om ons te contacteren.

Contacteer ons